loading...

bra att veta

Vi på Travel Arena förstår det stora ansvaret vi har när vi förmedlar och bokar Dina resor och dubbelkollar alltid alla uppgifter. För att resan ska bli den upplevelse man förväntar sig, är det även otroligt viktigt att man också själv kontrollerar alla beställningar och biljetter. Stämmer avreseort, avresedag, reslängd, typ av rum, antal personer och hotell? Kontrollera även övriga beställningar, såsom bilhyra, hotellbokning, teaterbiljetter etc. Det är dessutom viktigt att man informerar sig om resmålets eventuella inresevillkor, vaccinationskrav o.s.v.
 
Avbeställningsskydd
Fungerar som ett skydd innan avresa. Med avbeställningsskydd kan du få ersättning för avbeställd resa om något oförutsett händer dig eller din medförsäkrade. Du kan köpa avbeställningsskydd med SOLID eller EUROPEISKA hos oss på Travel Arena. Har ni frågor angående det avbeställningsskydd som ingår i bl.a. VISA-kortet, ber vi er att kontakta er bank.
 
Reseförsäkring
Det finns många skäl att köpa till en extra reseförsäkring. Visste du t.ex. att det är Europeiska som ersätter de vanligaste skadorna? Europeiskas Semesterförsäkring kompletterar reseskyddet i din hemförsäkring. Du får hjälp direkt på resmålet, utan självrisk, så att du kan använda reskassan som planerat. Du kan dessutom få en ny resa om mer än halva resan förstörs (medicinskt) eller ersättning per dag om du drabbas en kortare tid. Be oss gärna att räkna fram ett pris på reseförsäkring just för Din resa.
 
Visum och Pass
Det är varje resenärs ansvar att se till att ha eventuellt erforderliga VISUM och GILTIGT PASS vid inresa till annat land. Tänk på att vissa länder kräver att ett pass är giltigt 6 månader efter avslutad resa. Tänk också på att en del länder har speciella regler när det gäller annats lands stämpel i passet. Detta gäller även vid mellanlandning där övernattning ingår eller vid flygplatsbyte.
Det är ytterst viktigt att du har undersökt alla krav och bestämmelser som gäller för det land eller de länder du ska besöka på din resa. Vid minsta tveksamhet, kontakta landets ambassad eller konsulat.
Resenären är själv ansvarig för eventuella kostnader som uppkommer på grund av brister i ovan nämnda formaliteter, t.ex. hemtransport till följd av att pass/visum saknas. Obligatorisk id-kontroll av alla utrikes flygresenärer har införts i Sverige, inte bara vid incheckningen utan även vid gaten. Resenären ska kunna legitimera sig med en godkänd id-handling som ska stämma överens med biljett och boardingkort. Den extra kontrollen görs för att förhindra att resenärer ska kunna byta biljett och identitet mellan incheckning, säkerhetskontroll och gaterna.

För att läsa mer om polisens information om pass och resehandlingar: Klicka här.

Pass
www.polisen.se – Polisens webbplats ger dig allt du behöver veta när du  ska söka nytt pass.

Visum
www.visumdirekt.se, www.viseringscentralen.se – Eller respektive lands ambassad. Om du har köpt en paketresa har arrangören och återförsäljaren enligt paketreselagen en skyldighet att informera om vad som gäller i fråga om bl.a. visum. Kontrollera därför information som fås av arrangören.
 
Viktigt vid resa till USA
Som svensk medborgare kan man normalt resa till USA utan visum om vistelsen är kortare än 90 dagar. Inresetillstånd har tidigare ansöks via ett dokument som fyllts i ombord på planet men detta kan nu göras elektroniskt via en webbsida. Ansökan via webbsidan ska göras av resenären i god tid före (senast 72 timmar innan avresa) och är obligatorisk från och med januari 2009. Att ansöka om inresetillstånd ligger under resenärens eget ansvar. Svar på en ansökan via webbsida kan ses där inom 72 timmar efter ansökan är gjord.
För ESTA-ansökan: Klicka här.
 
Valuta/Pengar
www.forex.se, www.x-change.se – Information om valuta och pengar.
 
Reskassa, valutaväxling
www.valuta.se – Visar aktuella valuta- och aktiekurser.
 
Införselregler
www.tullverket.se – Tullverket, resandeguiden, privat införsel. På tullverkets hemsida hittar du bl.a. fakta om hur mycket alkohol, tobak och andra varor du som privatperson får ta med dig till Sverige (resanderansonen).
 
Inför resan
www.swedavia.se/arlanda/infor-resan – Guide inför resan.
 
Flygresan
www.lfv.se – Luftfartsverkets hemsida informerar om flygtrafiken i Sverige. Här kan man se ankomster och avgångar vid statens flygplatser.

www.earplanes.se – Ont i öronen när du flyger? Earplanes är en tryckreglerande öronpropp som lindrar obehag vid flygresor. Finns att köpa på de flesta apoteket.

Europeiska sjukförsäkringskort (EU-kortet)
www.forsakringskassan.se – Det är viktigt att du är försäkrad när du åker ut utomlands. Det kan kosta mycket att gå till doktorn utomlands om du inte är försäkrad. Med EU-kortet kan du få ersättning för nödvändig vård om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka när du reser inom EU/EES och Schweiz. Beställ kortet i tid, det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan du får kortet. På Försäkringskassans hemsida kan du läsa mer om och beställa ditt EU-kort.

Medicinska råd
www.vaccination.nu, www.1177.se, www.vaccinationsguiden.se, www.resemedicin.com – Vaccinationsguider till hela världen och många bra tips inför resan. Vilka vaccinationer som behövs är beroende av bl.a. resans längd, resmål och om du tidigare har vaccinerat dig. Rådgör med din läkare eller vaccinationsklinik för att få information om vad som gäller dig och din resa.

Reserekommendationer
www.regeringen.se – Utrikesdepartementets reserekommendationer med en lista på de länder som UD avråder från att besöka p.g.a. risk för krig eller krigsliknande situationer.
www.ud.se/resklar – UD:s råd inför utlandsresan. På UD:s sajt finns också viseringsinformation och ambassadadresser.

Tid
www.timeanddate.com, www.timeticker.com (engelsk text) – Allt du behöver veta om tid

Väder
www.yr.no– Världens väder
www.cnn.com/weather – Världens väder
www.smhi.se – Aktuella väderprognose